Dah lama tak update kerana bulan puasa , agak sibuk di office dan nak menghabiskan mengaji pada bulan puasa ni. Alhamdulillah pada 21hb jun lepas dah selesai 30 juz. Allah bagi saya ruang untuk mengaji dan habiskan lebih awal tahun ini.
Alhamdulillah buah-buah syurga telahpun banyak masak sepanjang berpuasa ini. Tahun yang cukup berbeza dari yang lepas-lepas. sepanjang hampir 38thn ini , tahun ini ada cukup berbeza kerana setiap hari makan buah-buah Tin yang masak di halaman rumah. Jom kita layan gambar-gambar buah yang telahpun masak sepanjang ramadhan.
Mula-mula kita susun molek-molek buah yang dipetik petang baru ni sebelum waktu berbuka puasa.
Goulbun dan Red Libya.
Barnisotte
Barnisotte
Bellone
Bellone
Goulbun
Goulbun
Bourjasotte Noire
Bourjasotte Noire
Bergunya
Bergunya
Red Libya
Red Libya
Tia Penya
Napolitana Negra
Napolitana Negra
Noire De Caromb
Noire De Caromb
Masui Dauphine ( a)
MAsui Dauphine (a)
Buah-buah syurga ini manis dan lemak kesemuanya.walaupun ada jenis yang agak murah tapi kesedapan buah Tin memang unik. cuba tanam.. selepas 3 bulan selalunya akan berbuah.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment